Dziękuje Ilonka za przepis, ciasto pycha. Przepis na wykonanie w thermomix na dole.
Wykonanie ciasta – do garnka dodać margarynę, mleko, cukier, kakao i podgrzewać do całkowite rozpuszczenia margaryny i cukru. Odlać 1/2 szklanki na polewę i odstawić na później. Masę ostudzić, następnie dodać mąkę,przyprawę do piernika, żółtka, proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać za pomocą miksera na gładką masę. Ubić białka i dodać do masy, wymieszać delikatnie.
Pieczenie – blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 przez 40 minut. Sprawdzić stan upieczenia ciasta za pomocą drewnianego patyczka.
Krem budyniowy – do garnka wlać mleko. Zostawić trochę do rozmieszania mąki ( 1/2 szklanki). Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko wymieszać w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Jak już mleko będzie się gotować powoli wlać rozmieszane mąki i zagotować. Masa musi zgęstnieć. Ostudzić
Masło utrzeć na gładką masę i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Dokładnie wymieszać.
Formowanie ciasta – upieczone ciasto przekroić na pół. Zdjąć górę ciasta i na spodnia część rozłożyć budyń. Przykryć wierzchnią częścią ciasta.
Gdyby polewa bardzo zgęstniała lekko ją podgrzać. Polać ciasto polewą. Posypać polewę wiórkami kokosowymi lub orzeszkami.
Smacznego
Thermomix
- do naczynia miksującego dodać kasię, mleko, cukier, kakao, podgrzewać czas 10 minut, temperatura 80 C, obroty 2
- przestudzić masę
- dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, przyprawę do pieczenia, zmiksować 1 minuta, interwał
- wyjąć ciasto i umyć naczynie i dokładnie wysuszyć następnie u bić białka
- założyć motylek, ubijać 3 minuty, obroty 3,5, można białka ubić za pomocą blendera.
- dodać do masy kakaowej ubite białka i delikatnie wymieszać
- pieczenie jak wyżej
- krem zrobić jak wyżej
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.