Następny pomysł na ogórki tym razem w ketchupie. Są to lekko słodko kwaśne ogórki z lekkim posmakiem pomidorowym.

ogórlki

Ogórki umyć pod bieżącą wodą i obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na cztery części.

Wszystkie składniki zalewy zagotować.

ogórki z ketchupem

Do słoików włożyć po kilka gałązek kopru, dwa ziarenka ziela angielskiego, cztery ziarenka czarnego pieprzu, dwa ząbki czosnku oraz pionowo ułożone ogórki. Zalać gorącą zalewą i zakręcić słoiki.

ogórki w ketchupie

Włożyć słoiki do dużego garnka, wlać wodę do 3/4 wysokości słoików i gotować 10 minut od momentu jak się woda zacznie gotować. Potem od razu wyjąć z wody. ja zawsze je jeszcze odwracam do góry dnem i zostawiam, aż ostygną. Potem już tylko do piwnicy.

ogórki o smaku pomidorowym