Omlet puszysty i pyszny. Bez mąki tylko same jajka.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać po żółtku nie przerywając ubijania, ale ubijać już wolniej.
Na patelnię dodać masło i miód, delikatnie podgrzewać do momentu aż się wszystko roztopić. Gruszki obrać wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry. Rozłożyć gruszki na roztopionym maśle, obsypać cynamonem. Po chwili przewrócić gruszki na drugą stronę. Wlać masę jajeczną i potrząsnąć lekko patelnią. Masa jajeczna powinna wpłynąć między gruszki.
Smażyć na małym ogniu aż masa u góry będzie przy dotyku sprężysta i sztywna.
Teraz są dwa sposoby dopieczenia omleta.
Pierwszy – położyć talerz na górze patelni i szybki ruchem odwrócić patelnię dnem do góry. Następnie delikatnie zsunąć omlet na patelnię. Smażyć jeszcze 2 minuty.
Drugi – wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika do 240 C i piec aż góra omleta będzie podpieczona.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.