Takie śniadanie było dla ,mnie i mojej synowej. Obie lubimy jeść inaczej i ciekawiej 🙂

jajko w koszulce

Podpiec tosty. Awokado obrać i pokroić w plastry. Skropić je cytryną.

Przygotowanie sosu holenderskiego – na garnuszku z gotującą się wodą położyć miseczkę. Tak żeby nie dotykała wody. Do miski dodać żółtka, sok z cytryny, wodę, sól, pieprz i ubijać trzepaczką aż masa zacznie gęstnieć i będzie puszysta. Następnie podczas ubijania wlewać ciepłe roztopione masło. Bardzo powoli. Sos ma konsystencję płynną ale, zagęszczoną.

Przygotowanie sosu w thermomix 

  • założyć motylek, dodać żółtka, sok z cytryny, wodę, sól, pieprz, podgrzewać 2 minuty, temp 70 C, obroty 4
  • podgrzewać kolejne 5-6 minut, temp 70 C , obroty 4, ale wlewać masło przez otwór na miarkę. Miarka musi być założona a masło wylane na pokrywę. lekko musi spływać.

Przygotowanie szpinaku – szpinak umyć i osuszyć. Na patelnię wlać odrobinę oliwy i rozgrzać mocno. Na patelni wrzucić posiekane ząbki czosnku i smażyć około 30 sekund. Następnie dodać szpinak i smażyć aż zmięknie. Odstawić i przykryć, żeby był ciepły.

Gotowanie jajek – jajka należy przygotować pojedynczo. Do małego garnuszka wlać wodę, tak około 5 cm wody. Wlać ocet i zagotować. Jak już woda będzie się gotować mocno zamieszać tak żeby powstał tzw wir. Wbić jajko prosto do środka i cały czas delikatnie mieszać. Jajko wlać trzymając nisko nad wodą i powoli. Gdyby białko się rozchodziło to za pomocą łyżki lekko je podrzucić do środka. Czas gotowanie nie jest równy trzeba sprawdzać. Ja to robię w ten sposób – łyżką cedzakową podnoszę jajko lekko do góry i sprawdzam czy białko się ugotowało. Jeśli tak to gotuję jeszcze kilka sekund i wyciągam.

Formowanie – na podpieczonym toście rozłożyć szpinak, na to kilka plasterków awokado, na to jajko i polać ciepłym sosem holenderskim. Można lekko posypać solą i pieprzem.

Smacznego, to jest pycha polecam.