Święta już niedługo, bardzo lubię jak w domu rozchodzi się zapach pieczonych ciastek. Ciastka są kruche i pyszne.
Wykonanie – masło, cukier, jajka, mąkę, szczyptę soli utrzeć na jednolitą masę. Dodać zmielone orzechy i wymieszać. Radzę sprawdzić smak orzechów, ponieważ bardzo często się zdarza że mają brzydki smak.
Zawinąć ciasto w folię i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Po wyjęciu z zamrażarki rozwałkować ciasto na grubość 5 mm i wycinać ciastka o dowolnych kształtach. Zanim rowałkujecie podsypać mocno mąką, ciasta nie da się podnieść.
Posmarować ciastka mlekiem i udekorować orzeszkiem.
Thermomix
– wyłuskane orzechy wrzucić do naczynia miksującego, zmiksować 7 sekund, obroty 6
-wyjąć orzechy
-do naczynia miksującego dodać masło, cukier, jajka, sól, mąkę, zmiksować 30 sekund, obroty 3,5
-dodać zmielone orzechy, wymieszać naczynie zamknięte, interwał, czas 1 minuta
Pieczenie – Każde ciastko przenieść na blszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ze stolnicy ciastka podnieść pomagając sobie nożem. Podciąć, podważyć nożem i przenieść na blaszkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C od 10-12 minut.
Polecam i życzę przyjemności w przygotowywaniu ciasteczek.
Sylwia x
7 grudnia, 2016 o 21:23
Musze wyprobowac.Kilkalat zrzedu korzystalam z Twojego innego przepisy na kruche ciastka-tez byly pyszne.Czas na zmiane ?
kuchcik8
8 grudnia, 2016 o 11:01
Cieszę się i pozdrawiam. Ja też lubię zmiany i ciszy mnie jak wychodzą pyszne?