Pierniczki zrobione, teraz tylko do pudełka i muszą czekać na Święta, będą nam umilały długą podróż z Anglii do Polski, hura 🙂 🙂 Przepis mam od szwagierki, która często podsyła mi ciekawe przepisy, dziękuję Małgosiu.
Przepis na wykonanie w thermomix na dole.
Bardzo łatwy i szybki przepis. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i żółtka i miód lub przyprawę Unimal do piernika, rozmieszać dokładnie. Wsypać kakao, przyprawę do piernika, mąkę, sodę wymieszaną w śmietanie, amoniak, olej i za pomocą miksera z końcówką do mieszania gęstych ciast wyrobić ciasto. Wszystko musi być ładnie wymieszane, masa jest gładka i błyszcząca. Zostawić ciasto na 10 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200C. Z ciasta formować małe kuleczki i rozłożyć na blszce wyłożonej papierem do pieczenia.
W każdej kuleczce ciasta zrobić dołeczek i wcisnąć gęsty dżem lub powidła z czarnej porzeczki. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Wyciągnąć z piekarnika i położyć na raszkach, żeby pierniczki odparowały i ostygły.
Jak już są zimne , polać je lukrem.
Lukier – Cukier puder wsypać do kubka i wlać wrzącą wodę , bardzo malutko, musicie sami wyczuć. Tyle żeby cukier się rozpuścił i powstał lukier.
Pyszne delikatne pierniczki, ta porcja jest bardzo duża. Ja zrobiłam z połowy porcji, ale składników podaje na całą porcję.
Wykonanie thermomix, pycha.
- trzeba zrobić z połowy składników
- do naczynia miksującego dodać masło, cukier, jajka, żółtka, miód, wymieszać czas 1 minuta, obroty 5
- dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto czas 3 minuty, interwał
- reszta jak wyżej
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.