Pyszny chlebek do indyjskich dań i nie tylko.
Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać drożdże, kminek, koper włoski, posiekany drobno ząbek czosnku.
Zrobić dołek w mące i wlać ciepłe mleko, jogurt, olej i roztrzepane widelcem jajko. Wyłożyć ciasto na lekko obsypaną mąką stolnicę. Dokładnie wyrobić ciasto na gładką elastyczną masę. Ponownie włożyć ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Nagrzać piekarnik do 240 C, włożyć blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Zagnieść ciasto ponownie i podzielić je na sześć równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować i uformować chlebek naan. chlebki naan posmarować delikatnie oliwą, obsypać posiekaną natką kolendry.
Rozłożyć chlebki na gorącej blaszce i piec 3- 5 minut. Chlebki muszą napuchnąć i nabrać rumieńców.
Podawać do dań indyjskich.
Thermomix
- do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki, wyrobić ciasto, naczynie zamknięte, interwał, 3 minuty
- odstawić do wyrośnięcia
- ponownie wyrobić, czas 30 sek, naczynie zamknięte, interwał
- podzielić ciasto na 6 równych części
- reszta jak wyżej
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.