Przepis na te ogórki jest od mojej mamuśki. Jest w naszej rodzinie od wielu lat i co roku je robimy.
Ogórki obrać, wydrążyć środki. Lekko osolić i zostawić pod przykryciem na noc.
Zlać rano cały płyn z ogórków.
Nałożyć ogórki do słoików. Wszystkie składniki na zalewę zagotować. Do każdego słoiczka dodać po trzy goździki i gorczycę ( na czubku łyżeczki).
Gorącą zalewą zalewamy słoiki, ogórki muszą być przykryte. Zakręcić słoiki i gotować 10 minut od zagotowania się wody. Wyjąć słoiki z garnka i zostawić ,aż ostygną.
Polecam
Davidpaulk
6 kwietnia, 2020 o 16:49
Thanks for the post!
ElkaElunia
11 listopada, 2020 o 23:19
Cześć!
Ocet do zalewy 10% czy 12%?
Maria Gorlik
15 listopada, 2020 o 19:22
ocet 10 %, pozdrawiam
ElkaElunia
11 listopada, 2020 o 23:22
Zapomniałam zapytać: czy większe ogórki pokroić w poprzek, jak to widać na zdjęciu tytułowym?
Maria Gorlik
15 listopada, 2020 o 19:23
Tak, proszę zrobić tak samo. Pozdrawiam.
Ligia
5 sierpnia, 2021 o 19:47
Czy gozdziki nie pobrudza ogorkow? Brudza marynowana dynie. Pozdrawiam.
Maria Gorlik
9 sierpnia, 2021 o 20:43
Nic mi o tym nie wiadomo. Pozdrawiam
rno
21 sierpnia, 2021 o 07:11
to nie sa płaty Do płatów nie dodaje się wody zalewa składa się z samego octu plus przyprawy To są zwykłe ogórki konserwowe z cukrem
Anonim
18 sierpnia, 2022 o 11:23
Co znaczy trochę soli przecież to ważne można bardzo przesolić lub niedosolic i bez smaku
Maria Gorlik
23 sierpnia, 2022 o 06:03
Zgadzam się, będę za parę dni robić to to dokładnie sprawdzę. To jest stary przepis, pokoleniowy i często ciocie-mamy robiły dużo potraw na tzw. oko. Obiecuje że sprawdzę.