Polecam taki schab, jest delikatny i pyszny. Można go przygotować wcześniej i będzie sobie czekał w lodówce na gości.

schab w galarecie

Przygotowanie marynaty do schabu – wszystkie składniki wrzucić do moździerza i dokładnie utrzeć. Mięso umyć i osuszyć, następnie natrzeć marynatą. Zawinąć  mięso dokładnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Schab przejdzie przyprawami i nie będzie nudny w smaku 🙂

Schab wyjąć z lodówki, odwinąć z folii. Na patelnię wlać trochę oleju, mocno rozgrzać. Obsmażyć schab ze wszystkich stron na złoty kolor. W ten sposób mięso zachowa swoje soki i będzie pyszny nic suchy.

Obsmażony schab położyć do dużego i wysokiego naczynia żaroodpornego. Na patelnię na której obsmażał się schab wlać mleko i zagotować, wymieszać dokładnie. Wszystkie pozostałości muszą się zmieszać się z mlekiem. Wylać wszystko na mięso, dolać tyle mleka, żeby mięso było przykryte w 3/4 wysokości. Mleko które dolejecie musi być zagotowane. Dodać garść suszonych grzybków, przykryć naczynie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec 2 godziny. Oczywiście jak jest mniejszy to krócej. Godzinę pieczenia na każdy kilogram schabu.

Schab wyjąć i osuszyć. Pokroić w plastry. Rozłożyć do żaroodpornego naczynia.

schab w galarecie

Przygotowanie galarety – do garnka wlać wodę, dodać marchew , pietruszkę, listki laurowe, ziele angielskie, kawałek pora, cebulę, natkę pietruszki. Trochę natki zostawić do dekoracji. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 20 minut. Można trochę wody dolać podczas gotowania, gdyby się wygotowała.

Przelać wywar przez sitko, zostawić tylko czysty płyn. Żelatynę wsypać do kubka, zalać odrobiną zimnej wody. Tylko tyle żeby napęczniała. Zostawić na chwilkę. Następnie wlać gotującego wywaru i wymieszać. Około 1/2 szklanki wywaru. Tak przygotowaną żelatynę wlać do czystego wywaru. Wymieszać.

Nie wolno już gotować !!!!!! Ja miałam 1,5 litra wywaru, jeśli macie mniej to zmniejszyć ilość żelatyny. 

Wylać wywar na mięso i odstawić aż stężeje.

Tak przygotowany schab jest rewelacyjny. Polecam.