Bardzo szybko robi się to ciasto, jest bardzo proste. Bardzo dobre, kruche ciasto z owocami i bezą, pycha.
Do miski wrzucić mąkę, cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia, masło pokrojone na małe kawałki. Za pomocą noża posiekać ciasto, następnie szybko zagnieść dłońmi. Włożyć ciasto do woreczka.
Wstawić do zamrażarki na 15 minut. Blaszkę o wymiarach 25 x 20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć 3/4 ciasta i rozłożyć równo ciasto. Na ciasto rozłożyć wypestkowane czereśnie.
Białka ubić na sztywną pianę. Jak białka już są sztywne powoli wsypywać cukier, cały czas mieszać. Ubite dobrze białka rozłożyć na czereśniach.
Pozostałe ciasto zetrzeć na górę. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 40-45 minut. Ciasto musi lekko się zarumienić. Po wyjęciu ciasta z piekarnika zostawić 10 minut w blaszce, następnie wyjąć i ostudzić. Można posypać cukrem pudrem.
Życzę smacznego.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.