Niezwykle prosta i pyszna szarlotka. Każdy ją wykona i to bez najmniejszego problemu 🙂 Ciasto jest mokre i długo utrzymuje świeżość. Polecam Całe ciasto od początku do końca zrobił mój wnuczek Olafek 🙂
Wykonanie – Jabłka obrać i pokroić w kostkę, polać sokiem z cytryny i posypać cukrem(1/4 szklanki) Odstawić na pół godziny. Jajka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą masę. Składniki suche przesiać przez sitko i dodać do jabłek razem z masą z jajek. Wymieszać.
Pieczenie – blaszkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wlać do blaszki ciasto i piec 45 minut w temperaturze 190 C.
Ciasto można polać lukrem.
Mój kochany pomocnik 🙂
Wykonanie w thermomix
- nałożyć motylek, dodać jajka, cukier, cukier waniliowy, ubijać 1 minuta obroty 3
- zdjąć motylek, przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, dodać do masy jajecznej. Dodać również olej i dżem. Wymieszać obroty 6 czas 30 sekund
- dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka, wymieszać delikatnie łyżką.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.