Danie bardzo smaczne polecam. Uwielbiam takie kombinacje warzywa i mięsko. Smacznego.
Polędwicę oczyścić z błonek i pokroić na 1 cm plastry. Lekko rozbić. Doprawić mięso solą, pieprzem, papryką słodką wędzoną, ostrą i kurkumą. Obsypać ziołami toskańskimi- mieszanka ziół i suszonych pomidorów. Na patelnię wlać olej i obsmażyć polędwiczki z dwóch stron. Nie smażyć długo. Zdjąć z patelni i rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia.
Dynię obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry. Rozłożyć dynię na polędwicy.
Na patelni na której smażyły się polędwiczki usmażyć cebulkę na złoty kolor. Rozłożyć ją na plastrach dyni. Pieczarki pokroić w plastry i obsmażyć. Woda z pieczarek powinna wyparować. Pieczarki doprawić solą i pieprzem. Do podsmażonych pieczarek wlać śmietanę, dodać vegetę, gałkę muszkatołową, koperek. Wymieszać i doprawić do smaku. Wylać wszystko do naczynia gdzie będzie piekła się zapiekanka. Na górze rozłożyć ser.
Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 30 minut.
Ziemniaki oskrobać i pokroić na plastry o grubości 5-7 milimetrów. Obgotować w osolonej wodzie , ale tylko tyle żeby lekko zmiękły. Odlać wodę i rozłożyć na serze. Obsypać ziołami toskańskimi.
Ponownie przykryć i wstawić do piekarnika na kolejne 30 minut. Teraz już odkryć naczynie, nastawić na termoobieg i piec do zarumienienia się ziemniaków.
Polecam pycha.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.