Niezwykle proste i szybkie w wykonaniu ciasto. Przepis mam od mojej siostrzyczki 🙂
Wszystkie składniki wrzucić do miski i siekać nożem. Wszystko musi się połączyć, tworząc tzw. kruszonkę. Blaszkę wysmarować tłuszczem, obsypać kaszką manną i wyłożyć ciasto. Śliwki wypestkować i przeciąć na pół. Rozłożyć je na górze ciasta.
Kruszonka – wszystkie składniki włożyć do miseczki i szybko zagnieść palcami, formując kruszonkę.
Rozłożyć kruszonkę na śliwkach.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C, 45-50 minut. Zostawić 15 minut w blaszce, następnie wyjąć i ostudzić. Jak ktoś ma ochotę, to można podać ciasto z kleksikiem bitej śmietany 🙂
Można zrobić to ciasto z każdymi owocami, smacznego.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.