Sernik przepyszny, delikatny z aromatem ajerkoniaku. Konsystencja bardzo delikatna i kremowa. Polecam
Wykonanie spodu sernika – ciastka pokruszyć bardzo drobno. Masło roztopić i wlać do ciastek, wymieszać. Tak przygotowaną masę z ciastek wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko przydusić. Odstawić na 30 minut do lodówki.
Masa serowa – jajka z cukrem ubić dokładnie na puszystą masę, dodać masę serową, ajerkoniak, proszek budyniowy, wymieszać dokładnie mikserem na wolnych obrotach. Na koniec wlać śmietanę i ponownie wymieszać. Masę wylać delikatnie na ciastka.
Pieczenie– Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 50 minut. Ciasto jest dobrze upieczone gdy po lekkim naduszeniu powierzchni ciasta – ciasto będzie sprężyste .
Smacznego
Sos toffi – do garnuszka dodać cukier, kremówkę, sól, masło, podgrzewać i mieszać do połączenia składników. Następnie gotować jeszcze około 2-3 minut. Nie gotować zbyt długo, będzie za gęsty i zrobią się krówki a nie sos 🙂
Przed podaniem serniczka każdy kawałek polać podgrzanym ciepłym sosem toffi.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.