Zawsze jak słyszałam deser z chlebem, wywoływało we mnie mieszane uczucia. Pewnego dnia podczas pracy, dotarł do mnie miły zapach, nie wytrzymałam i poszłam do kuchni zobaczyć co oni tam robią. Obiecali , że przyniosą mi do spróbowania. Zjadłam i było mi mało, pycha.Super smakuje z dodatkiem lodów waniliowych. Zachęcam do wypróbowania.
Jest to dobry sposób na wykorzystanie suchego chleba, można go wykorzystać w super smakowity sposób.
Chlebek tostowy pokroić na mniejsze kawałki, posmarować masłem. Ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia.
Posypać chleb rodzynkami i owocami . Można dodać różne owoce suszone.
Mleko zagotować, dodać cukier i cukier waniliowy. Żółtka ubić, powoli dodawać gorące mleko do żółtek, wymieszać. Pamiętaj że nigdy nie można dodać od razu zbyt dużo mleka do żółtek, bo żółtka nam się ugotują.
Wylać gorącą masę waniliową na chleb, lekko przydusić. Posypać płatkami migdałowymi. Zostawić na 30 minut.
Pięknie wygląda i pachnie
Włożyć zapiekankę do nagrzanego piekarnika, temperatura 200C i piec 40-45 minut. Podawać ciepły z gałką lodów.
Smacznego
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.