Bardzo pyszne krokiety, dla naszych pociech będą idealne. Mój mąż który nie jest fanem słodkich dań powiedział że są wyjątkowe. Z góry są chrupiące w środku owocowo -serowe. Wychodzi z tej porcji 8 krokietów.
Nadzienie – serek mascarpone wymieszać z cukrem do smaku. Truskawki umyć i dokładnie osuszyć. Wyciąć szypułki, przeciąć na pół.
Naleśniki – do dzbanka wlać mleko, mleko kokosowe i resztę składników na ciasto naleśnikowe. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Zostawić ciasto na 10 minut.
Smażenie naleśników – na patelnię wlać odrobinę oleju i mocno rozgrzać. Wlać ciasto na patelnię tworząc cienki naleśnik. Jak już dobrze się podsmaży szybkim ruchem odwrócić naleśnik. Smażyć już chwilkę. Zdjąć naleśnik na talerz i położyć łyżkę serka i obłożyć truskawkami przekrojonymi na pół. Zawinąć naleśnik, najpierw dwie równoległe strony. Następnie pozostałe brzegi, Położyć krokiety stroną złożenia do dołu.
Przygotowanie krokietów do smażenia – w jednej miseczce widelcem rozbić jajka. W drugiej dużej misce ugnieść płatki i dodać wiórki kokosowe. Rękoma rozgnieść na drobne kawałeczki. Każdy krokiet obtoczyć w jajku, a potem w płatkach.
Strona złożenia krokieta musi być smażona pierwsza.
Smażenie krokietów – są dwa sposoby
1 to na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć z dwóch stron na złoty kolor, trwa to bardzo szybko. Potem położyć na ręczniczkach papierowych, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
2 to podpiec w piekarniku lub w komibiwarze do momentu aż się krokiety przypieką. Piekarnik temperatura 200 C, termoobieg.
Najlepiej jest położyć krokiety na specjalne siateczce i położyć ją na półeczce w piekarniku. Będą wtedy podpieczone z dwóch stron.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.