Dostałam agrest od znajomej , tu w Anglii nie jest zbyt popularny. Bardzo się ucieszyłam bo bardzo go lubię.

dżem agrestowy

Umyć i oczyścić agrest, wrzucić do miski i zmiksować za pomocą blendera

Thermomix; zmiksować owoce 10 s , obroty 6

Do garnka wrzucić zmielony agrest, cukier i wodę. Gotować mieszając tak długo aż nadmiar wody wyparuje i masa agrestowa uzyska konsystencję dżemu.

agrestowy dżem

Wyparzyć słoiczki i nakrętki, włożyć dżem, zakręcić słoiczki. Położyć słoiki do góry dnem na ręczniku i dokładnie zawinąć żeby jak najdłużej były ciepłe. Najlepiej zostawić je tak do rana.

zaprawy

Thermomix – dodać cukier, wodę ale tylko 1/3 szklanki gotować temperatura 100C, czas 40 minut, obroty 2. Od zagotowania masy zdjąć miarkę żeby nadmiar wody mógł sobie wyparować.