Dostałam agrest od znajomej , tu w Anglii nie jest zbyt popularny. Bardzo się ucieszyłam bo bardzo go lubię.
Umyć i oczyścić agrest, wrzucić do miski i zmiksować za pomocą blendera
Thermomix; zmiksować owoce 10 s , obroty 6
Do garnka wrzucić zmielony agrest, cukier i wodę. Gotować mieszając tak długo aż nadmiar wody wyparuje i masa agrestowa uzyska konsystencję dżemu.
Wyparzyć słoiczki i nakrętki, włożyć dżem, zakręcić słoiczki. Położyć słoiki do góry dnem na ręczniku i dokładnie zawinąć żeby jak najdłużej były ciepłe. Najlepiej zostawić je tak do rana.
Thermomix – dodać cukier, wodę ale tylko 1/3 szklanki gotować – temperatura 100C, czas 40 minut, obroty 2. Od zagotowania masy zdjąć miarkę żeby nadmiar wody mógł sobie wyparować.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.