Smak tego dżemu jet rewelacyjny, przypomina trochę jagodowy. Aronia z jabłkiem to super kombinacja.
Aronie umyć, jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Do dużego garnka wrzucić aronie i jabłka. Gotować, aż jabłka się rozgotują a aronia zmięknie. Dodać cukier i sok z cytryny, wymieszać. Gotować jeszcze jakiś czas.
Dżem powinien być gęsty. Cukru można dodać mniej, zależy od tego czy lubicie słodszy lub mniej słodki.
Włożyć dżem do słoiczków, zamknąć. pasteryzować 20 minut.
Dżem jest pyszny, polecam
Anonim
14 października, 2016 o 09:16
Moja babcia często robi dżem z aronii i jabłek 🙂 Jest to super połączenie, dżem jest wyśmienity! 😉
____________________________
http://bit.ly/2dWqeT4
kuchcik8
14 października, 2016 o 14:22
Często ludzie nie pamiętają jak cudowna jest aronia a szkoda. pozdrawiam
Maria
20 października, 2016 o 12:11
Mieszkam w Finlandii ( w polowie kraju ) i aronia rosnie tutaj doskonale.
Czesto obsadzane sa nia granice dzialek ( zamiast plotow ) oraz jako krzewy ozdobne w parkach. Jako owoc na przetwory jest nadal malo popularna.
Ja osobiscie robie dzem z aronii w polaczeniu z jagodami i malinami w rownych proporcjach, dodajac cuku zelujacego. Jest naprawde wysmienity.
Tego roku pokusilam sie zrobic nalewke z aronii ale tylko na wodce poniewaz spirytus nie jest dostepny w sklepach Alko ( jedynie w aptekach na recepte ). Czekam teraz na wynik…
kuchcik8
20 października, 2016 o 13:59
Oczywiście można połączyć z różnymi owocami. Zawsze będzie pyszne. A co do nalewki też mam na blogu z liśćmi wiśni jest wyborna. Jak nie mam spirytusu to też zawsze dodaje wódkę. Pozdrawiam serdecznie.