Dostałam winogrona od miłych sąsiadów, zrobiłam z nich galaretkę. Jest pyszna

Winogrona umyć, nie trzeba oddzielać owoców od gałązek. Do sokownika można włożyć dużo winogron, tak z czubeczkiem. Bardzo szybko się rozgotują i zmniejszają swoją objętość. Umyte owoce włożyć do sokownika, zamknąć. W połowie ilości owoców obsypać cukrem( połowa). Następnie włożyć pozostałe owoce i znowu cukier.  Postawić na ogniu i gotować aż owoce będą suche. Ja zawsze po jakimś czasie zamieszam owoce.

Zlać sok do garnka i dokładnie odmierzyć ilość soku. Na każdy litr soku dodać 1 żelfix lub dżemix.

Żelfix wymieszać w małej ilości soku. Resztę soku zagotować i wlać rozmieszany żelfix. Gotować mieszając jeszcze minutkę.

Słoiki muszą być wyparzone. Od razu wlać gorący sok i dobrze zakręcić. Przykryć grubym ręcznikiem i zostawić aż ostygną.

Cukru można dodać mniej lub więcej. To już jak lubicie.

Galaretka jest pyszna, polecam