Jest to następny przepis na malinówkę , którą już robiłam wielokrotnie.
Do garnka włożyć dojrzałe maliny , cukier, wodę i sok z jednej cytryny, odstawić na kilka godzin. Wieczorem wszystko zagotować, często mieszając i odstawić. Zostawić na noc, rano ponownie zagotować cały czas mieszając. Odstawić na kilka godzin do całkowitego przestudzenia. Naczynie musi być przykryte, cały aromat musi być w środku. Przelać wszystko przez kawałek płótna lub bibułkę filtracyjną. Przefiltrowaną nalewkę znowu zagotować. Do gorącej mieszaniny wlać rum, dobrze wymieszać i ponownie przefiltrować. Przykryć i zostawić do przestudzenia, następnie rozlać do butelek. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce na miesiąc. Po miesiącu już jest gotowa.
Można ją również dodawać do herbaty, będzie bardzo rozgrzewająca.
aneta
2 sierpnia, 2016 o 17:08
JAKI rum? Biały, czy kolorowy?
kuchcik8
2 sierpnia, 2016 o 18:09
Biały. Pozdrawiam