Uwielbiam te  bułeczki. Bardzo polecam, będą super podwieczorkiem lub słodkim obiadem dla naszych pociech i dla nas.

Pampuchy

Do garnuszka wlać mleko, dodać cukier i cukier waniliowy, lekko podgrzać tak żeby cukier się rozpuścił.  Do letniego mleka wkruszyć drożdze i wymieszać. Wlać wszystko do dużej miski i dodać resztę składników.

Thermomix ciasto – wlać mleko, dodać cukier, czas 1 minuta, temperatura 37 C, obroty 1

  • dodać resztę składników, czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał
  • reszta jak przy normalnym wyrabianiu ciasta.

Zagnieść ciasto rękma, tak długo,  aż powstanie gładka sprężysta masa. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Rozwałkować ciasto na  grubość około 2 cm i za pomkcą dużej filiżanki wyciąć koła. Można też nabrać rękoma porcje ciasta i uformować kule. To jak komu łatwiej.

W dużym garnku zagotować wodę, u góry garnek musi być obwiązany gazą. Jak już woda się będzie gotowała to rozłożyć pampuchy na gazie i przykryć dużą miską.

Bułki drożdżowe

Gotować 5 minut, następnie zdjąć z gazy i podawać gorące, polane dowolnym sosem owocowym i owocami. Ja mam jagody, ponieważ je uwielbiam i przez cały rok mają podobny smak.

Jeśli macie  parowar do gotowania na parze to byłoby super. Można rozłożyć bułeczki na wszystkich warstwach. Będzie szybciej.

Są pycha, polecam i życzę smacznego.

Dziękuję Madziunia za przepis.