Taki sorbet będzie idealny w gorące dni. Orzeźwiający i pyszny. Idealny jako deser, lub jako lód do drinków.
Zrobiłam super drinki z tym sorbetem patrz tutaj alkoholowy drink z rumem i arbuzem
Thermomix przepis na dole.
Sok z limonek i cukier zagotować w garnuszku. Gotować tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia i wrzucić miętę. Zostawić, aż całkowicie ostygnie. Jak już będzie zimne wyjąć mięte, lekko wycisnąć i wyrzucić.
Arbuza rozkroić, odciąć skórę, cały środek arbuza zmiksować. Wylać wszystko na sitko i przetrzeć. Wszystkie pestki wyrzucić.
W dużej misce wymieszać czysty sok z arbuza, syrop miętowy, sok z granata. Wylać wszystko do dużego plastikowego pudełka i szczelnie zamknąć. Wstawić do zamrażalnika na 2 godziny. Następnie co godzinę dokładnie zamieszać,tak żeby rozbić kryształki lodu. Powtórzyć mieszanie 3-4 razy.
Sorbet musi mieć konsystencję granulowanego lodu, myślę że każdy wie jak wygląda sorbet 🙂
Przed podaniem wyjąć sorbet kilka minut przed podanie, żeby lekko zmiękł. Zmiksować i nakładać do pucharków lub podać bez zmiksowania.
Thermomix
1 do garnuszka wlać sok z limonek, dodać cukier i zagotować, Wrzucić listki mięty i zostawić aż całkowicie ostygnie. Następnie wyjąć mięte, odcisną i wyrzucić.
2 środek arbuza wrzucić do naczynia miksującego, zmiksować 15 sek, obroty 4
3 przelać wszystko przez duże sito, pestki wyrzucić
4 do naczynia miksującego wlać sok z arbuza, sok z granata i syrop miętowy, wymieszać 5 sek, obroty 6
5 zamrażanie jak wyżej
Przed podaniem wyjąć z lodówki kilka minut wcześniej. Następnie nałożyć motylek, wrzucić sorbet, wymieszać 20 sek, obroty 7
Następnie ubijać 30 sek, obroty 4 przy pomocy kopystki.
Pycha.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.