Pyszna tarta, idealna na zimno jak i na ciepło. Jak byłam w Anglii to zawsze robiłam sobie takie tarty i był idealny lunch w pracy. Polecam.
Wykonanie tarty – wszystkie składniki na ciasto do tarty zagnieść na gładkie ciasto. Gdyby ciasto było ciągle zbyt sypie dodać łyżkę wody więcej. Spłaszczyć i wstawić do lodówki na godzinę. Oczywiście zawinąć ciasto w folię spożywczą. Dno formy do tarty o średnicy 23 cm posmarować masłem. Następnie rozwałkować i wyłożyć ciastem dno formy do tarty. Ponakłuwać dno, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć fasolką lub innymi kulkami do tego przeznaczonymi.
Wykonanie w thermomix
- do naczynia miksującego wrzucić wszystkie składniki, czas 30 sek, interwał ( gdyby ciasto było zbyt suche dodać jedną łyżkę wody więcej )
- wyjąć ciasto z naczynia i zagnieść, reszta jak przy zwykłym wykonaniu
Pieczenie – włożyć tartę do nagrzanego piekarnika do 220 C i piec 15 minut. Następnie zdjąć obciążenie i papier i piec jeszcze 10 minut.
Ostudzić.
Wykonanie nadzienia – na patelni rozgrzać masło i wrzucić pora i smażyć aż por zmięknie. Następnie dodać posiekany czosnek i liście szpinaku. Lekko osolić i doprawić pieprzem. Smażyć co chwilkę mieszając aż szpinak zmięknie.
Do malaksera dodać sery, śmietanę, jajka i dokładnie zmiksować. Wylać wszystko na patelnię i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko wlać na podpieczone ciasto kruche.
Wykonanie nadzienia w thermomix
- szpinak, por i czosnek przygotować jak wyżej
- do naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać jajka, sery, zmiksować 30 sekund, obroty 5
- wylać wszystko na patelnię, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem
- reszta jak przy normalnym wykonaniu
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180C i piec 25 minut. Tarta musi się zarumienić na złoty kolor i po naduszeniu nadzienia powinno mieć konsystencję gąbki.
Podawać z zieloną sałatką i pomidorkami.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.