Po długim czasie w Anglii zaświeciło słońce i w mojej duszy też. Jadę jutro do domu więc mnie rozpiera… Oczywiście radość. Zrobiłam grilla i oczywiście ciasto. Bardzo proste i pyszne. W ciągu pół godziny było gotowe. Oczywiście z całej porcji trochę dłużej. Ja zrobiłam z połowy porcji.
Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć, na gładką masę. Mieszając dodawać po 1 jajku. Dobrze wszystko wymieszać. Na koniec dodać mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia. Dokładnie wmieszać w ciasto.
Blaszkę o wymiarach 23-30 wyłożyć papierem i wylać ciasto. Oderwać końcówki od agrestu i ponakłuwać. Rozłożyć agrest na cieście. Rozłożyć agrest w odstępach. Ilość którą podałam nie jest dokładna. Agrestu nie może być za dużo. Powinien być w odstępach 3 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 C i piec 35-40 minut.
Ostudzić i polać lukrem.
Lukier – do cukru pudru wlać trochę wrzącej wody. Wymieszać, polać nim zimne ciasto.
Thermomix wykonanie
- do naczynia miksującego dodać masło, cukier, cukier waniliowy, wymieszać obroty 5, czas 1 minuta
- za pomocą kopystki zdjąć ciasto z boków naczynia. Dodać jajka, wymieszać, obroty 5, 30 sekund
- dodać mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia, wymieszać, obroty 6 czas 1 minuta
- reszta jak wyżej.
Ciasto pyszne, polecam
Magdalena
21 czerwca, 2019 o 21:21
pyszne ciasto:)
Maria Gorlik
22 czerwca, 2019 o 06:11
Dziękuje za komentarz. Pozdrawiam serdecznie
Alina
6 lipca, 2022 o 16:05
Dzień dobry.
Wspomina Pani w komentarzu, że piekła z połowy składników – czy podane w przepisie proporcje składników dotyczą całej porcji czy właśnie połowy?
Maria Gorlik
10 lipca, 2022 o 13:55
To jest porcja na całą dużą blaszkę. Pozdrawiam