Polecam bardzo. Pyszne jedzonko i bardzo proste w wykonaniu.
Kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki, doprawić solą, pieprzem i papryką słodką i ostrą. Włożyć mięso do miseczki, dodać serek i wymieszać. Wstawić do lodówki na godzinę lub więcej.
Na patelni rozgrzać masło z odrobiną oleju , dodać pokrojony por. doprawić solą i pieprzem. Dodać gałkę muszkatołową i oregano. Smażyć aż por zmięknie. Wlać śmietanę i gotować aż płyn się lekko zredukuje. Nie musi być suche.
Ciasto francuskie rozwinąć, naciąć boki na kształt choinki. Na środek wzdłuż położyć kawałki sera, na to kurczaka, przestudzony por i ponownie ser. Zawinąć na przemian raz z jednej raz z drugiej strony płat ciasta. Posmarować u góry rozmąconym jajkiem, obsypać na górze oregano.
Można dodać również podsmażone pieczarki, ale nie jest to konieczne. Jak kto lubi.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 35-40 minut. Zawijaniec musi się zarumienić na złoto.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.