Zrobiłam ją wczoraj czyli dwa dni przed świętami Wielkanocnymi. Chciałam zrobić coś nowego i podzielić się z Wami dobrym przepisem. Babka jest pyszna, nic sucha. Polecam.
Masło z cukrem utrzeć na błyszczącą i gładką masę. Następnie podczas ucierania dodawać po jajku. Za każdym razem wmieszać dokładnie jajko w masę.
Do masy dodać przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy. Wlać olej, ocet i olejek cytrynowy. Dokładnie wymieszać.
Blaszkę do gotowania babki wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną. Wlać ciasto do blaszki i dokładnie zamknąć.
Do dużego garnka wlać letnią wodę i włożyć foremkę z babką. Doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć temperaturę do minimum. Woda musi się lekko gotować. Gotować babkę 1 godzinę i 10 minut. Następnie wyjąć formę z babką i otworzyć ją. Po 10 minutach wyjąć babkę z formy. Zimną babkę polać lukrem i dowolnie udekorować.
ClaudiaMorningstar
8 kwietnia, 2023 o 10:47
O matko. Wygląda apetycznie, idealna na święta.