Jeden z najlepszych przepisów na babkę drożdżową. Mam ten przepis od babuni, ma go od 70 lat a może i dłużej. Dzisiaj babunia ma 93 więc mam od kogo czerpać pokoleniowe przepisy 🙂 Babka jest pyszna mokra i aromatyczna. 

babka drożdżowa

Przygotowanie rodzynek – rodzynki zalać rumem i tak zostawić.

Drożdże pokruszyć do kubka, wsypać 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Zalać letnim mlekiem. Wymieszać i odstawić na chwilkę, aż drożdże ruszą i masa podwoi objętość.

Masło z cukrem utrzeć. Dodawać w odstępach jajka i żółtka, wymieszać. Teraz już kolej na przesianą przez sitko mąkę, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże, podgrzaną lekko śmietanę, roztopione letnie masło, rodzynki razem z rumem. Za pomocą robota kuchennego z końcówką do wyrabiania gęstych ciast wyrobić ciasto na gładką lśniącą masę. Tak przygotowane ciasto postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Ja włożyłam ciasto do wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną formy do babki. Forma musi być duża.

Pieczenie – piekarnik nagrzać do 150 stopni. Włożyć wyrośnięte ciasto do piekarnika i zwiększyć temperaturę do 180 C i piec 45-50 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia babki.

Wyjąć babkę z formy, poczekać aż ostygnie.

Przygotowanie lukru –  Białka ubić, ale nie na sztywną pianę. Podczas ubijania dodawać stopniowo cukier puder. To trzeba zrobić na oko do uzyskania odpowiedniej konsystencji.  Polać nim babkę.

Babka jest rewelacyjna, mokra i z aromatem rumu. Pycha.