Bardzo pyszna karkówka, szczerze polecam. Trochę z nią pracy ale warto.
Karkówkę pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą i pieprzem oraz papryką w proszku. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć karkówkę na złoty kolor. Następnie włożyć do naczynia żaroodpornego. Obsmażyć wszystkie kawałki. Na tej samej patelni obsmażyć cebulkę pokrojoną w piórka. Wszystko rozłożyć na kawałkach mięsa. To samo zrobić z pieczarkami pociętymi w plasterki. Ogórki pokroić w kostkę i następnie rozłożyć na pieczarkach. Fasolkę pociąć na mniejsze kawałki, obciąć końcówki. Rozłożyć na ogórkach. Ostatnią warstwą będzie papryka pokrojona w kostkę.
Przygotowanie sosu – do kubka wlać wodę z ogórków, dodać miód, przecier pomidorowy i musztardę. Dokładnie wymieszać i polać nim mięso. Ja wlałam jeszcze dodatkowo około szklanki wody.
Nagrzać piekarnik do 200C i piec 1,5-2 godzin. Trzeba to sprawdzić, czy mięsko jest wystarczająco miękkie.
Ja gotowałam mięso w garnku wolno-gotującym na bardzo niskiej temperaturze. Trzeba wtedy gotować 4-5 godzin.
W piekarniku też można uzyskać podobny rezultat, ale wtedy temperatura 160. Piec 3-4 godzin.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.