Jest to pomysł na babeczkę bez tłuszczu. Pamiętam taką babkę z dzieciństwa. Smarowaliśmy ją masłem i dżemem. Coś jak słodka bułeczka.
Ciasto – białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijać i wsypywać cukier, co jakiś czas dodać po żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodawać do masy jajecznej. Wlać olej i mleko, dokładnie wymieszać. Dodać esencję waniliową. Wymieszać
Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wymiar blaszki to 25 x 15 cm.Wylać ciasto do formy.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 30-40 minut. Wyjąć z formy i ostudzić. Polać lukrem.
Thermomix – Do naczynia miksującego nałożyć motylek
- dodać białka, ubić 3 minuty, obroty 3
- dodać cukier i żółtka, ubijać 2 minuty, obroty 2
- dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, mleko, olej, esencję waniliową, wymieszać 30 sekund, obroty 2
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.