Bardzo dobra puszysta babeczka o smaku cytrynowym. Przepis na thermomix na dole.

babka cytrynowa

Jajka z cukrem ubić na puszystą masę, musi zwiększyć swoją objętość. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać do masy jajecznej na przemian mąki  i  olejem, cały czas mieszać.

Na koniec dodać sok z cytryny i skórkę, wymieszać.

Nagrzać piekarnik do 190 C i piec 50-60 minut. Sprawdzić stan upieczenia za pomocą drewnianego patyczka. Jak po wyjęciu z ciasta będzie suchy to oznacza, że jest upieczona.

Polać zimną babkę lukrem.

puszysta babka

Smacznego

Thermomix

1.      założyć motylek, nie wyciągać go  do końca, dodać jajka i cukier, ubijać 5 minut, obroty  3

2       przesiać mąki i proszek do pieczenia przez sitko

3       podczas ubijanie dodawać na przemian mąki i olej, cały czas ubijać obroty 3.

4       dodać sok i skórkę z cytryny oraz olejek cytrynowy, ubijać 30 sek, obroty 3

5        reszta jak wyżej.