Pyszna babka i bardzo prosta w wykonaniu. Wykonanie w thermomix na dole.
Masło utrzeć na gładką puszystą masę, dodać jajka i dokładnie wymieszać. Do masy dodać jogurt, zmielone migdały,szczyptę soli,sok i skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Jeżeli dostaniecie tak jak ja jogurt cytrynowy to już nie dodajcie skórkę z cytryny.Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodać do masy i utrzeć na gładką masę.
Na koniec dodać maliny i już delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej lub plastikowej łyżki.
Formę o podłużnym kształcie o wymiarach 14 – 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku 190 C przez 50-55 minut. Zawsze to powtarzam jeżeli po wskazanym czasie patyczek po wbiciu do ciasta nie będzie suchy i pozostanie na nim ciasto. To musicie przedłużyć czas pieczenia o kolejne kilka minut.
Po upieczeniu wyjąć babkę z blaszki i postawić na raszkach. Jak już jest zimne polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Thermomix– założyć motylek, do naczynia miksującego dodać – masło, cukier, jajka, szczyptę soli, czas 1.30 minuty, obroty 3
– zdjąć motylek, dodać mąkę, proszek do pieczenia,zmielone migdały, jogurt, sok z cytryny, skórka z cytryny tylko wtedy gdy użyjecie bezsmakowego jogurtu, czas 25 sek, obroty 5
– reszta jak wyżej
Pycha, polecam
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.