Znalazłam ten przepis w mojej starej gazecie. Zaciekawił mnie bo niby to sernik, a tak dużo mąki. Byłam ciekawa smaku. Konsystencja lekko wilgotna. Smak zupełnie inny jak wszystkie 🙂
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, boki również.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Powoli dodawać twaróg na przemian z mlekiem i mąką. Wlać płynne masło.Dodać rodzynki, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, jak będzie sztywna dodać powoli cukier. Chwilkę jeszcze ubijać.
Delikatnie połączyć z masą serową. Wymieszać łyżką. Keksówka nie może być mniejsza jak 35 cm x 15cm. Można również upiec w kwadratowej formie, następnie pociąć na kawałki.
Wlać ciasto do dużej keksówki. Piec w nagrzanym piekarniku do 220 przez 5 minut, następnie zmniejszyć do 180 C i piec 50 minut.
Zostawić w formie, aż całkowicie ostygnie. Polać polewą lub lukrem.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.