Taki chleb zrobi każdy, bez względu na umiejętności kulinarne. Nic prostszego już nie można wymyśleć. Chlebek jest bardzo pyszny.
Do miski wsypać mąkę, siemię lniane, otręby, nasiona słonecznika i dyni, cukier, sól. Drożdże wymieszać w szklance ciepłej wody i wlać do suchych składników, dolać jeszcze 1 szklankę ciepłej wody. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką, nie wyrabiać nie ugniatać ciasta.
Blaszkę o wymiarach 30 cm x 12 cm wysmarować olejem i wlać ciasto.
Nagrzać piekarnik do 140 C z termoobiegiemi tak piec półtora godziny. Następnie zwiększyć do 180 C i piec jeszcze 10 minut.
Lekko przestudzić i wyjąć chlebek na raszki. Tak zostawić chlebek, aż całkowicie ostygnie.
Pycha, dziękuję Małgosia za przepis.
Anonim
7 listopada, 2016 o 10:40
cieszę że wyszedł taki wspaniały . smacznego
kuchcik8
7 listopada, 2016 o 12:31
Jest super, kanapki dzisiaj były wyborne. ?
Anonim
12 listopada, 2016 o 00:17
50 dkg drożdży?
kuchcik8
12 listopada, 2016 o 08:53
Oczywiście 5 dkg drożdży. 🙂