Bardzo dobry chlebek, lekko wilgotny.

chleb

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zagnieść na chle.  Odstawić do ostudzenia.

Wykonanie Thermomix –  do naczynia miksującego dodać mąkę pszenną i żytnią, ziarna (niekoniecznie)drożdże, sól, cukier, wlać 1 szklankę ciepłej wody, dodać puree ziemniaczane. Zostawić do wyrośnięcia.

Wykonanie zwykłe – do miski wsypać mąkę pszenną, żytnią, drożdże, sól, cukier,ziarna (niekoniecznie) ciepłą wodę, puree ziemniaczane. Wymieszać składniki, następnie zagnieść. Ciasto jest wilgotne, ponieważ zawiera ziemniaki. Dokładnie zagnieść na gładką masę.  Miskę lekko natłuścić oliwą i włożyć ciasto, przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze raz zagnieść. Włożyć ciasto do foremki do pieczenia chleba i odstawić na pół godziny, powinno lekko się podnieść.

domowy chlebek

Pieczenie – piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 40 minut. Chleb powinien się zarumienić.

Już zjadłam dwa kawałki, jeszcze był gorący, mniam.