Ostatnio ten chleb to dla mnie hit. Pyszny z ziarnami, podam Wam trzy sposoby wykonania tego chlebka, thermomix, automat do chleba, ręcznie wyrabiany.

chleb z ziarnami

Automat do chleba –  wlać ciepłą wodę, dodać pokruszone drożdże i resztę składników. Zamknąć maszynę nastawić na 700g, dobrze wypieczony i czekać aż się upiecze. Nic prostszego, od czasu jak dostałam w prezencie automat do pieczenia chleba, nie kupuję gotowego. Zawsze szukam nowych przepisów na chlebki w różnych smakach.

Thermomix – do naczynia miksującego wlać wodę dodać drożdże, cukier, szczyptę soli, 1 łyżkę mąki. czas 3 minuty/ tem 37C / obroty 2

dodać resztę składników, czas 3 minuty/naczynie zamknięte/interwał

zostawić w naczyniu aż wyrośnie

thermomix

Włożyć ciasto do wysmarowanej formy do pieczenia chleba i piec w piekarniku w temp. 180C , 50-60 minut

chleb z białej mąki

Trzeci sposób, do garnuszka dodać drożdże, szczyptę soli, 1 łyżkę mąki, ciepłą wodę, wymieszać, ostawić na 15 minut.

Następnie dodać resztę składników i zagnieść, ubić ciasto jak każde drożdżowe. Musi być sprężyste i gładkie. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.

zdrowy chlebek

Piec w temperaturze 180C, 50-60 minut. Chlebek jest pyszny.