Bardzo dobre chlebki. Wspaniałym dodatkiem do dań indyjskich, zarówno zup jak i głównych dań.
Przygotowanie ciasta – drożdże pokruszyć, dodać cukier, łyżkę mąki. Wlać lekko podgrzany jogurt, wodę ( około 1/2 szklanki jogurtu) . Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i resztę jogurtu. Wyrobić ciasto ugniatając jak wszystkie ciasta drożdżowe. Ciasto musi być gładkie i sprężyste. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Wykonanie ciasta w thermomix
- do naczynia miksującego dodać pokruszone drożdże, cukier, 1/2 szklanki jogurtu, wymieszać obroty 1, temperatura 37, czas 1 minuta
- odstawić do wyrośnięcia
- dodać pozostałe składniki, naczynie zamknięte, interwał, czas 3 minuty
- reszta jak niżej
Ciasto podzielić na 8 równych części, lekko rozwałkować i uformować na kształt koła. Około 10 cm średnicy. Palcami lekko ugnieść, przykryć i zostawić na kolejne 30 minut. Przykryć.
Za pomocą pędzelka posmarować roztopionym masłem, następnie obsypać sezamem.
Pieczenie – piekarnik nagrzać do 230 C i piec aż lekko się zarumienią.
Podawać do dań z kuchni indyjskiej. Smacznego
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.