Bardzo smaczne, zawsze chciałam je zrobić. Kupiłam końcówkę do ciastek i w końcu mogłam je mam.

Przygotowanie ciasta – do garnka wlać wodę, dodać sól, cukier, masło. Powoli podgrzewać aż do zagotowania. Zmniejszyć temperaturę, cały czas mieszać i powoli wsypywać mąkę. Gotować mieszając aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka. Odstawić do przestudzenia. Do letniej masy dodać jajka i wymieszać. Masa musi się połączyć z jajkami.

Do garnka wlać olej i podgrzać. Jak po włożeniu churrosa do oleju mocno olej świerczy to znak że jest gotowy do smażenia. Smażyć po kilka sztuk do złotego koloru. Wyjąć churrosy łyżką cedzakową i wyłożyć na papier kuchenny.

Przygotowanie sosu i do garnuszka wlać wodę i położyć na górę miseczkę lub inne naczynie. Do miski wkruszyć czekoladę, wlać śmietanę i mleko. Wodę podgrzewać tak długo aż czekolada się rozpuści. Podzielić masę na dwie części do jednej dodać czubatą łyżeczkę kakao i wymieszać.

Jeśli chcecie tylko o smaku ciemnej czekolady to białą czekoladę zamienić ma mleczną i 25 g dodać ciemnej gorzkiej.

w składnikach podałam przepis na czekoladowy sos z ciemną czekoladą.

Podawać z sosami lub tylko z cukrem pudrem.

Są pyszne, polecam.