Bardzo dobre ciasto makowe, nie jest suche a gruszki wzbogacają smak. Szybko i łatwo się je robi, każdy z łatwością je upiecze.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Masło rozpuścić i wsypać cukier, cukier waniliowy i mak, wymieszać. Dodać przestudzoną masę z masła do mąki, wszystko dokładnie wymieszać za pomocą miksera kuchennego .
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i powoli dodawać do masy makowej i delikatnie wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto.
Gruszki obrać ze skórki, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne. Rozłożyć gruszki na cieście i lekko je przydusić. Do każdej gruszki włożyć troszeczkę dżemu z czarnej porzeczki. Dżem musi być gęsty.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C i piec około 50 minut. Rozmiar blaszki to 25-30 cm. Po przestudzeniu ciasto można polać lukrem, zrobionym z cukru pudru i wody lub tylko obsypać cukrem pudrem.
Ciasto jest pyszne, polecam.
gin
7 października, 2015 o 15:13
Mniam, pysznie wygląda 🙂
kuchcik8
7 października, 2015 o 15:16
oj smakowało , trzeba było więcej biegać pozdrawiam