Zrobiłam ten deser na wieczór walentynkowy. Zawsze miło jak można spędzić czas we dwoje. W taki dzień to nawet jak nasi panowie nie lubią takich świąt to czasami  muszą polubić 😉

deser

Samo przygotowanie deseru jest bardzo szybkie pod warunkiem że baza będzie zrobiona wcześniej.

Przygotowanie bezy – taką bezę najlepiej przygotować kilka dni wcześniej, będzie prościej i szybciej.  Białka ubić na sztywną pianę. Muszli być tak sztywna że jak wyciągnięcie nóżki od miksera to pozostaną białka w tym samym połoźeniu jak je zostawiliśmy. Orzechy zmiksować, część zostawić trochę mniej zmiksowanych. Do ubitych białek powoli wsypywać cukier, ciągle mieszając. Po dodaniu całego cukru jeszcze chwilkę mieszać. Wlać ocet. Teraz powoli wsypywać zmielone orzechy i część tych mniej zmielonych. Mieszać już chwilkę. Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia, wyłożyć masę bezową. Lekko ją wyrównać, ale nie trzeba. Uformować prostokąt. Można jeszcze dodatkowo posypać orzechami.

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C, włożyć blaszkę i piec 5 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C i piec 1 godzinę i 10 minut.  Jeśli beza będzie niedopieczone kilka minut pieczenia dodać. Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia !!!!! 

Następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zawinąć bezę w papier do pieczenia i tak może leżeć bardzo długo. Czekając aż dostaniecie ochotę na pyszną bezę.

deser

Bezę pokroić w mniejsze kawałki.

Przygotowanie śmietany – śmietanę ubić na sztywną pianę. Na koniec wsypać śmietan fix, wymieszać. Wlać ajerkoniak i delikatnie połączyć z masą śmietanową.

Do pucharków włożyć masę ajerkoniakową, pokruszoną masę bezową. Znowu trochę masy, na to włożyć gałkę lodów. Lody dowolne, idealne czekoladowe lub kawowe. Ja mam waniliowe, ponieważ nie lubię kakaowych, ale wiem że idealnie się zgrywają z bezą orzechową.  Na górę położyć kawłki bezy, obsypać orzechami i gotowe. Można jeszcze dodatkowo polać ajerkoniakiem.

Pyszny, słodki deser. Polecam