Dla tych co mówią że nie umieją piec drożdżówki polecam ten przepis. Już jest na moim blogu drożdżówka ze śliwkami,również bardzo prosta.  Tym razem zrobiłam z wiórkami kokosowymi.

drożdżówka z masą kokosową

Ciasto – do miski wrzucić wszystkie składniki w kolejności jak.. pokruszone drożdże, cukier,cukier waniliowy, ciepłe mleko, olej, szczypta soli, jajka roztrzepane widelcem i  mąka. Przykryć miskę ręcznikiem i odstawić na 1,5 godziny, nic z tym nie robić, nie mieszać.  Po półtorej godzinie wymieszać wszystko drewnianą łyżką na gładką masę, wylać ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.

najprostrza drożdżówka

Masa z wiórek kokosowych – w garnuszku rozpuścić masło, dodać cukier, podgrzewać żeby cukier się rozpuścił, dodać wiórki kokosowe i smażyć aż leciutko się zarumienią. Odstawić do przestudzenia. Jak już masa jest chłodna dodać jajko i wymieszać.

szybka drożdżówka

Wyłożyć wiórki na ciasto drożdżowe.

Przygotowanie kruszonki – do miseczki wsypać mąkę, cukier i dodać masło, palcami zagnieść kruszonkę, porozrzucać na warstwie z wiórek kokosowych.

kokosowe ciasto

Pieczenie – piec w nagrzanym piekarniku do 180C przez 30 minut. Ciasto jest super, polecam

kokosowe ciasto

Smacznego