Dla tych co mówią że nie umieją piec drożdżówki polecam ten przepis. Już jest na moim blogu drożdżówka ze śliwkami,również bardzo prosta. Tym razem zrobiłam z wiórkami kokosowymi.
Ciasto – do miski wrzucić wszystkie składniki w kolejności jak.. pokruszone drożdże, cukier,cukier waniliowy, ciepłe mleko, olej, szczypta soli, jajka roztrzepane widelcem i mąka. Przykryć miskę ręcznikiem i odstawić na 1,5 godziny, nic z tym nie robić, nie mieszać. Po półtorej godzinie wymieszać wszystko drewnianą łyżką na gładką masę, wylać ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Masa z wiórek kokosowych – w garnuszku rozpuścić masło, dodać cukier, podgrzewać żeby cukier się rozpuścił, dodać wiórki kokosowe i smażyć aż leciutko się zarumienią. Odstawić do przestudzenia. Jak już masa jest chłodna dodać jajko i wymieszać.
Wyłożyć wiórki na ciasto drożdżowe.
Przygotowanie kruszonki – do miseczki wsypać mąkę, cukier i dodać masło, palcami zagnieść kruszonkę, porozrzucać na warstwie z wiórek kokosowych.
Pieczenie – piec w nagrzanym piekarniku do 180C przez 30 minut. Ciasto jest super, polecam
Smacznego
Ewa
10 grudnia, 2017 o 00:13
Naprawde super !!!
Maria Gorlik
10 grudnia, 2017 o 00:15
Ogromnie się cieszę że smakowało. Pozdrawiam serdecznie.
Jarek
30 kwietnia, 2018 o 15:16
Re-we-la-cja! Po prostu, rewelacja! Na początku miałem wątpliwości, co do procedury. Ale po wyjęciu z pieca wątpliwości wyparowały, ciasto też! Dzięki za fantastyczny przepis. Pozdrawiam mocno!
Maria Gorlik
1 maja, 2018 o 10:31
Dziękuje bardzo za tak miły komentarz. Cieszę się bardzo że smakowała. Pozdrawiam serdecznie
Barbara
16 listopada, 2018 o 14:58
Pamiętam ciasto drożdżowe z kokosem z czasów, gdy te wiórki „ludzie przedsiębiorczy ” przywozili z NRD… Być może uda mi się przywołać to wspomnienie smakowe. Wątpliwości moje mają rzeczowe uzasadnienie. Autorka przepisu nie podaje wielkości blachy do pieczenia. Istnieje niebezpieczeństwo uzyskania naleśnika albo też podpłomyków z ciasta poza blachą. Sprawdzę, B.
Maria Gorlik
16 listopada, 2018 o 15:19
Zawsze zapominam podać wielkości blaszki blachy. Ja zawsze wiem to po ilości ciasta. Myślę że będzie ok jeśli użyjesz blaszki o wymiarach 30 x 25 cm. Pozdrawiam serdecznie.
Barbara
16 listopada, 2018 o 16:32
Dzięki za błyskawiczną odpowiedź.
Maria Gorlik
18 listopada, 2018 o 10:06
Miło mi jak mogę pomóc. Pozdrawiam
Piotr
5 stycznia, 2019 o 16:07
Troche zmodyfikowalem przepis dodajac tez kokos do ciasta oraz oblewajac na koncu ciasto biala czekolada, snakuje jeszcze lepiej i nie schnie tak szybko. Dzięki za przepis!
Maria Gorlik
5 stycznia, 2019 o 16:17
Fajnie że sobie zmieniacie. Nowych pomysłów nigdy nie dość . Pozdrawiam serdecznie
Joanna
22 maja, 2022 o 11:41
Doskonałe, naprawdę godne polecenia. Najlepsza drożdżówka, jaką w życiu piekłam! Dzięki serdeczne
Maria Gorlik
22 maja, 2022 o 21:15
Bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie