Mam w swojej piwniczce nalewki wytrawne, słodkie, bardzo mocne, łagodne.

Figowa nalewka

Tym razem mam dla Was propozycję nalewki wytrawnej. Dostałam figi od znajomej w Anglii, zrobiłam powidła i nalewkę z fig. Figi są same w sobie bardzo słodkie więc nie trzeba cukru. Po drugie ma być nalewka  wytrawna.

Figi pociąć na cztery części, wrzucić do słoika. Wlać litr wódki, zamieszać. Zostawić tak na 2 miesiące.

pigwówka

Odcedzić na dużym durszlaku wyłożonym gazą. Wydusić owoce, żeby wydobyć jak najwięcej płynu i aromatu. Wlać sok z cytryn do wódki i wymieszać. Wlać znowu do dużego słoika i zostawić na miesiąc. Będzie dosyć mętne, trzeba czekać aż osad opadnie na dno. Z góry można delikatnie wlać do butelek. Natomiast dół przelać przez bibułkę filtracyjną i wlać  do butelek.

Wytrawna nalewka

Zostawić na kolejne 6 miesięcy, dopiero wtedy jest gotowa do picia.

Życzę przyjemności w przygotowaniu nalewek.