Jest to bardzo proste ciasto, bez tłuszczu. kiedyś nazywałam go biszkoptowy jabłecznik.
Wykonanie ciasta – jabłka obrać i pokroić w plasterki, formę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na nie jabłka. Obsypać je bułką tartą, odstawić i przygotować ciasto. W dużej misce ubić białka na sztywną pianę, dodać powoli cukier i chwilkę jeszcze mieszać. Dodawać po jednym żółtku, ciągle mieszając. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i powoli po łyżce dodawać do masy jajecznej, teraz już tylko mieszamy łyżką.
Pieczenie – masę wylać na jabłka i włożyć formę do nagrzanego piekarnika do 180C i piec 25-30 minut. Następnie wyjąć ciasto z formy , ostudzić i polać lukrem cukrowym.
Cukier puder rozmieszać z małą ilością wody. Warstwa z jabłkami jest górną warstwą, pokroić na kawałki i gotowe.
Jest to bardzo delikatne ciasto, polecam
lux
5 stycznia, 2016 o 20:21
Własnie dzis robiłam super ciasto!!!!!
kuchcik8
5 stycznia, 2016 o 20:38
Bardzo, bardzo się cieszę. Pozdrawiam serdecznie.
Lidia
3 marca, 2018 o 22:37
Przepyszne, szybko sie robi 🙂
Maria Gorlik
4 marca, 2018 o 05:10
Miło mi że smakowało. Dziękuje za komentarz. Pozdrawiam
gocha
24 marca, 2018 o 22:55
Bardzo pyszne polecam a co najważniejsze bardzo tanie i proste
Maria Gorlik
24 marca, 2018 o 23:20
Dziękuje, cieszę się bardzo. Pozdrawiam serdecznie