Uwielbiam tarty, bardzo ładnie się prezentują i smakują. Na drugi dzień też dobrze smakują, tylko trzeba je podgrzać. Polecam.

tarta

Wykonanie kruchego ciasta – do miski wrzucić wszystkie składniki i za pomocą noża posiekać masło. Szybko zagnieść ciasto, włożyć do woreczka. Wstawić ciasto do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować i wyłożyć ciastem boki i dno formy do tarty. Ja zrobiłam w dwóch małych, ale idealna też będzie większa o średnicy 26 cm. Dno tarty nakłuć widelcem. Dno ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć grochem lub fasolą.

Pieczenie tarty – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 10 minut, następnie zdjąć groch i piec jeszcze 5 minut.

tarta

Wykonanie nadzienia – podczas gdy ciasto kruche na tatrę się piecze należy przygotować nadzienie. Do malaksera wlać śmietanę, mleko, dodać jajka sól, pieprz, posiekany czosnek i dokładnie wymieszać. Ser gouda potrzeć, chili pokroić na drobno i dodać wszystko  do masy jajecznej.  Doprawić solą i pierzem.Tak przygotowaną masę wlać do podpieczonego ciasta kruchego. Szparagi obrać i oderwać twarde końcówki. Jarmuż umyć i osuszyć. Szparagi można połamać na mniejsze kawałki, następnie dodać do tary. Równomiernie rozłożyć jarmuż. Lekko wszystko przydusić za pomocą łyżki. Obsypać wszystko pokruszoną fetą i lekko ją wdusić do masy jajecznej.

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec tatrę 35-40 minut.

Polecam smacznego