Nie ma nic piękniejszego jak gotowanie czy pieczenie z dziećmi. To jest mój wnuczek Leonek. Bardzo się cieszył gniotąc ciastka, fajny rodzaj zabawy. Właśnie dzisiaj na zajęciach sensorycznych pani objaśniła nam jak bardzo ucząca i fascynująca może być taka zabawa w pieczenie.
Czekoladę pokroić na małe kawałki, orzechy posiekać.
Przygotowanie ciasta – masło, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli wymieszać na gładką masę. Dodać jajko i wymieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy. Dokładnie wymieszać.
Dodać posiekaną czekoladę i orzechy. Wymieszać już rękoma, wgniatając wszystkie dodatki.
Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Położyć kuleczki ciasta na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia. W większych odstępach, następnie lekko spłaszczyć.
Pieczenie – Nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciastka od 12-15 minut. Ciastka muszą lekko się zarumienić, następnie zostawić żeby ostygły. Dopiero teraz można włożyć do szczelnego pojemnika.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.