Ligawa – doskonała do pieczenia ,duszenia, na małe rolady, carpaccio, jest ona odpowiednikiem schabu wieprzowego. Z tego mięsa aż się prosi żeby zrobić carpaccio,ale moja rodzina nie lub surowego mięsa więc sobie pokombinowałam.
Mięso doprawić solą , pieprzem, papryką ostrą i słodką, majerankiem i czosnkiem.
Skropić olejem i zostawić na godzinę w lodówce. Następnie na mocno rozgrzanej patelni obsmażyć mięso ze wszystkich stron na brązowo.
Folię aluminiową rozłożyć, posmarować olejem, położyć na niej mięso, jeszcze raz lekko skropić olejem i szczelnie zamknąć. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200C i piec 50-60minut. Mięso powinno być lekko czerwone w środku. Nigdy tak nie gotuję, chociaż wiem że teraz dużo ludzi tak lubi, ale w tym wypadku smakowało bardzo dobrze, ponieważ było pokrojone bardzo cienko i podane z sałatą. Naprawdę dobre.
Wyciągnąć z piekarnika, wyjąć z folii i zostawić do całkowitego ostudzenia. Pokroić zimne mięso bardzo cienko. Półmisek posmarować ząbkiem czosnku, polać oliwą z oliwek, rozłożyć rukolę na to cieniutkie plastry pieczeni, posypać parmezanem i skrapić oliwą z oliwek
Super na prywatki, imprezy, polecam
Magda
4 sierpnia, 2018 o 23:51
Wołowe solone przed obróbką termiczną? Serio?
Nie zaryzykowałabym.
Maria Gorlik
5 sierpnia, 2018 o 18:07
Każdy lubi cośinnego. Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za komentarz.
Paweł
7 grudnia, 2019 o 19:12
Oczywiście że wołowinę można solić przed obróbką termiczną!! To jakiś mit z tym zakazem solenia. Wołowina od soli nie robi się twarda, prędzej od usmażenia/pieczenia na podeszwę szczególnie jeśli nie zostanie pozostawiona w całości po obróbce termicznej aż do ustabilizowania soków wewnątrz mięsa. Chcesz mieć pyszną soczystą wołowinę? Piecz ją z termometrem do osiągnięcia temp rdzenia 55 stopni a potem zawiń w folię aluminiową i zostaw na min. 15 minut. Wołowina sama dojdzie do ok 60 stopni i osiągnie stan medium.