W ogrodzie obrodziło w owoce, mam teraz dużo pracy. Tym razem zrobiłam marmoladę z agrestu i czarnej porzeczki. Czarna porzeczka ma tu dominujący smak.
Taką marmoladę można później do wykorzystania również przy pieczeniu ciast. Marmolada ta jest gęsta i pyszna.
Owoce agrestu umyć i oczyścić z szypułek. Natomiast owoce czarnej porzeczki umyć i oderwać od gałązek. Do dużego garnka wrzucić owoce i gotować aż się rozgotują. Cały czas mieszać.
Dodać cukier i gotować jeszcze około 15 minut. Nadmiar wody musi wyparować a marmolada zgęstnieć. Włożyć marmoladę do umytych słoiczków, zakręcić. Pasteryzować 10 minut.
Tak przygotowaną marmoladę można przechowywać w piwnicy nawet 2 lata.
Polecam.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.