Ostatnio dla mnie to numer jeden. Uwielbiam tą sałatkę, idealna na każdą okazję. Tym razem była do grilla. Przepis mam od mojej bratowej Moniki, robi ją pyszną. Dzięki 🙂
Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości. Oskrobać i pokroić w większe kawałki. Ogórki pokroić w półplasterki. Cebulę pokroić w piórka czyli półplasterki.
Wodę z ogórków wymieszać z cukrem i doprawić delikatnie solą i pieprzem. Do wody dodać cebulkę i na chwilkę odstawić.
Zalać ziemniaki wodą z ogórków. Ziemniaki nie mogą być całkowicie zimne, powinny być takie lekko ciepłe. Dodać ogórki i delikatnie wymieszać. Ponownie zostawić na chwilkę.
Z tą wodą z ogórków to nie takie oczywiste. Czasami trzeba dodać więcej lub mniej, zależy to od tego jakie są ziemniaki. Nie może być tyle wody żeby ziemniaki zrobiły się jak ciapa 🙂
Na koniec dodać majonez, według uznania. Trochę żeby się wszystko połączyło. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki, delikatnie wymieszać.
magda
9 listopada, 2018 o 17:17
Woda z ogórków kiszonych , czy konserwowych ?Pozdrawiam 🙂
Maria Gorlik
10 listopada, 2018 o 01:05
Oczywiscie ze z korniszonych, ale można również uczyć kiszonych ogórków . Pozdrawiam serdecznie