Zrobiłam to danie dla mojego gościa, nie chciałyśmy jest zbyt tłustego dania, ale miało być pysznie. Nam to bardzo smakowało. To danie byłoby super na imprezy 🙂

nadziewane pieczarki

Dziki ryż ugotować w osolonej wodzie, musi być al dente, ponieważ będzie się jeszcze zapiekał w piekarniku z grzybkami. Odcedzić ryż.

pieczarki zapiekane

Nóżki pieczarek odciąć i pokroić drobno,papryki oczyścić z pestek i drobno pokroić , piersi kurze zmielić maszynką do mięsa o dużych oczkach lub bardzo drobno pokroić, ząbki czosneku posiekać bardzo drobniutko.

pieczarki w sosie paprykowym

Do miseczki wrzucić mięso, czosnek, oregano,ryż, 2/3 ilości papryki i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Jeżeli chcecie żeby było bardziej pikantne dodajcie 1-2 czerwone chilli, oczywiście posiekać drobno.

Główki pieczarek posolić z obydwu stron i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Nałożyć farsz, postarajcie się nałożyć dużo.

danie z grzybów

Kostkę rosołową wrzucić do dużego kubka dodać serek i zalać 300ml wrzącej wody, dokładnie wymieszać, żeby serek się rozmieszał. Na koniec dodać resztę pokrojonej drobno papryczki. Wylać wszystko do formy. Przykryć folią aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku do 220C 30 minut. Podczas pieczenia raz polać pieczarki sosem.

Pod koniec można posypać potartym serem, ale ja nie zrobiłam tego, ponieważ chciałyśmy mieć bardziej dietetycznie 🙂 Bardzo mnie kusiło, wiem, że z dużą ilością potartego sera byłoby wyborne.

Można obsypać grzyby dowolną sałatą, dla upiększenia no i smaku oczywiście.