Dostałam ten przepis od Claire, zawsze robi go jak są kwiaty czarnego bzu. Wszyscy się zachwycają, smak jest rewelacyjny, bardzo orzeźwiający.
Kwiaty czarnego bzu oczyścić, wrzucić do miski. W garnku zagotować wodę dodać cukier i wymieszać. Zdjąć z ognia i lekko wystudzić. Wyparzyć cytryny, osuszyć i zetrzeć skórkę dodać do syropu. Sok z cytryn wycisnąć i również dodać do syropu, na koniec dodać kwasek cytrynowy, dokładnie wymieszać i zalać syropem oczyszczone kwiaty czarnego bzu.
Przykryć i zostawić w chłodnym miejscu na 24 godziny, następnie przelać przez sitko, wydusić syrop z kwiatów czarnego bzu. Rozlać syrop do wygotowanych butelek.
Do szklanek wlać trochę syropu dodać kostki lodu, zalać wodą i gotowe do picia. Naprawdę warto go zrobić, można go przechowywać bardzo długo. Claire miała go przez cały rok w butelkach w lodówce. Myślę że jak się go zagotuje i zamknie w butelkach to będą stały w piwnicy jak inne soki.
Najlepiej jednak wlać do butelek i trzymać w lodowce. Wtedy jestem pewna ze wytrzyma cała zimę. Tak ja zrobiłam😃
Polecam.
feel-planet.com
26 stycznia, 2016 o 19:52
Witam! Robilam syrop z kwiatow czarnego bzu wiosna i teraz wyczekuje na przepis na syrop z owocow ?? w internecie jest troche przepisow, ale czekam na ten od Pani. Pozdrawiam! ??
kuchcik8
26 stycznia, 2016 o 19:55
Dziękuje miło mi, ale musimy jeszcze poczekać na owoce. Napewno zrobię . Pozdrawiam