Biodrówka to jest bardzo dobre mięso, warto o niej pamiętać. Ja jeden kawałek miałam z kościem. Przy kości zawsze mięso ma lepszy smak i nadaje pieczeni fajny smaczek.
Bardzo proste to danie, nawet początkujące gospodynie czy też panowie sobie poradzą. W takiej pieczeni ważne jest żeby później po obsmażeniu bardzo wolno gotować.
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na złoty kolor. Zdjąć mięso z patelni i wrzucić cebulkę pokrojoną w piórka. Smażyć aż lekko zmięknie, następnie dodać pieczarki pokrojone na pół.Smażyć chwilkę.
Na patelnię wlać wodę, włożyć mięso, dodać pokrojoną paprykę, grzyby suszone, majeranek i tymianek. Zagotować i doprawić do smaku solą.
Teraz możecie zrobić na kilka sposobów
- w garnku elektrycznym do wolnego gotowania, ustawić wolne gotowanie i gotować 3-4 godziny
- pieczeń z patelni, gotować na najmniejszym ogniu tak długo aż mięso będzie miękkie. Trzeba wtedy dolewać wodę podczas gotowania
- pieczeń z żaroodpornego naczynia, wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec około 1 godziny i 30 minut
Bozena
16 maja, 2020 o 14:15
Troche mnie razi „mieso z kosciem ” chyba w.b z kosckością ?,przy kościu – wg .mnie – przy kosci
Maria Gorlik
19 maja, 2020 o 07:29
Pozdrawiam, dziękuje 🙂